Memoriali Heroinat - Prishtinë

 Memorial

Ky memorial u ndërtua në nderim të 20,000 grave të dhunuara gjatë Luftës së Kosovës 1998-99.

Memoriali është është skulpturë tipografike dhe atraksion turistik në Prishtinë. Monumenti është vendosur në një park në qendër të Prishtinës, në një nga zonat më qendrore dhe të frekuentuara të Prishtinës, përballë Monumetit të New Born-it. Ajo u zbulua më 12 qershor 2015, e festuar si Dita e Çlirimit të Kosovës. Monumenti u fokusua në krijimin e një fytyre përfaqësuese të grave kosovare.

Monumenti përshkruan një grua shqiptare duke përdorur 20.000 gjilpëra. Çdo gjilpërë përfaqëson një grua të përdhunuar gjatë Luftës së Kosovës nga 1998-1999. Gjilpërat janë në lartësive të ndryshme, duke krijuar një reliev portreti.

Skulptura ka një perspektivë të dyfishtë, makro dhe mikro. Shikuar nga një perspektivë e afërt, medaljet e portreteve individuale janë të dukshme. Më larg, shfaqet portreti.

Ky memorial fitoi çmimin Golden A ‘Design në Konkursin e Dizajnit të Arkitekturës, Ndërtimit dhe Strukturës. Çmimi u dha për arkitekturën, ndërtimin dhe dizajnin e projektit.

Memoriali u financua nga Qeveria e Kosovës.

  • Listing ID: 1966
  • E ndërtuar nga: Qeveria
  • Nr parcelës:: P-71912066-00310-0