Shtatorja e William Walker - Reçak

 Shtatore

Williame Walker ka lindur më 1 qershor 1935 në New Jersey SHBA. William Walker, është ngritur shtatorja në fshatin Reçak, ku ai ndihmoi në zbulimin e lajmit për masakrën e shqiptarëve etnikë nga forcat serbe. Ishte masakra e 45 shqiptarëve të Kosovës që ndodhi në fshatin Raçak të Shtimes në janar të 1999-së. ku 45 civilë shqiptarë etnikë, përfshirë të moshuar dhe fëmijë, u masakruan nga forcat serbe.
Pas vrasjes masive, Walker shkoi në vendngjarje, duke u bërë dëshmitari i parë ndërkombëtar që i dërgoi një mesazh botës se ajo që po ndodhte në Kosovë ishte “një krim kundër njerëzimit”.
Vrasjet u hetuan nga dy ekipe të veçanta mjeko-ligjore, i pari një ekip i përbashkët jugosllavo-bjellorusian dhe i dyti një ekip i jashtëm finlandez që përfaqësonte BE-në. Raporti i ekipit të parë, i cili ishte porositur nga qeveria jugosllave, arriti në përfundimin se të vrarët, mes të cilëve një grua dhe një fëmijë 12-vjeçar, ishin të gjithë guerrilas separatistë dhe jo civilë. Gjetjet e ekipit të dytë, megjithatë, kundërshtuan ashpër raportin e hetimit jugosllav, duke përcaktuar se vdekjet përbënin vrasje të civilëve të paarmatosur. Hetuesi kryesor finlandez, ekspertja e antropologjisë Dr. Helena Ranta, e quajti atë një “krim kundër njerëzimit”, megjithëse refuzoi si shkencëtar që ta etiketonte drejtpërdrejt atë një masakër ose t’ia ngarkonte fajin ndonjë partie specifike. Në atë kohë, raportimi i incidentit ndryshonte nga publikimi në publikim dhe nga vendi në vend.
Mesazhi i tij ishte një faktor në vendimin e NATO-s për të përdorur forcën kundër regjimit serb në Kosovë.

  • Listing ID: 3374
  • Viti i ndërtimit: 2016-2017
  • Vlera e ndërtimit: 98,895.00
  • E ndërtuar nga: AMKMK